(Dit artikel is gericht op nieuwbouw. Ben je op zoek naar bescherming tegen 5G voor een bestaande woning klik dan hier.)

In 2017 zijn wij begonnen ons voor te bereiden voor de komst van 5G. (Vijfde generatie mobiele telefonie techniek.) Alle bouwplannen die op verzoek van de klant door mij worden begeleid, zijn afgestemd op de nieuwe uitdagingen. Hierdoor worden onaangename verrassingen en reparaties achteraf vermeden.

5G mobiele telefonie stelt nieuwe uitdagingen voor de bouwplanning

Bij het plannen van de bouw van een nieuwe woning dient men van te voren na te denken en rekening te houden met alle mogelijke onvoorspelbare factoren. 5G is hierbij slechts een extra factor, doch wel een die een uitdaging vormt voor een goede afscherming. Waar we belanden of hoe goed het eindresultaat is, weten we vandaag de dag nog niet eens, omdat de 5G-systemen nog niet in gebruik zijn. 5G komt echter sneller dan we zouden willen…
We gaan dus altijd uit van het slechtst denkbare scenario en schermen zo goed en sterk af als redelijkerwijs mogelijk is.

Wat is een 2-fasige afscherming?

In plaats van één beschermende barrière (meestal alleen de verf in de slaapkamer), zijn er 2 barrières gepland. Vergelijk het met twee in plaats van één dijk bij de zee. Dubbele bescherming.

De eerste laag neemt de hoofdtaak over en verzwakt het grootste deel van de mobiele telefonie straling, ongeveer 90% met inbegrip van de raamoppervlakken.
In de meeste gevallen zal dit echter niet voldoende zijn om in de slaapkamers de gewenste waarden van minder dan 30 µV (microvolt) te bereiken en zo een storingsvrije slaapomgeving te creëren.
De tweede laag die het vervolgens overneemt, is de best mogelijke afscherming (tot 60-70 dB), namelijk de afschermende verf T98. Dit zodat het in de slaapkamer, en vooral de kinderkamer, ook echt rustig is.
Raamoppervlakken zijn voorzien van afschermende stof als gordijn (de eenvoudigste en goedkoopste variant) of van speciaal glas en bijbehorende kozijnen.

De mobiele telefonie straling raakt eerst de beschermlaag van het huis (1e barrière), dan de beschermlaag van de slaapkamer (2e barrière).

Waarom doen we het niet andersom? Eerst de sterkste afscherming en dan de zwakste…. dit is uitsluitend te danken aan de verwerking van de materialen. Het GPA gaas is zeer eenvoudig en snel aan de buitenkant van een huis aan te brengen. De verf is een mogelijkheid, maar is duurder en arbeidsintensiever. Het gaas aan de buitenkant en de verf als tweede barrière in de slaapkamer zorgen voor de beste bescherming in verhouding tot de inspanning en kosten.
Bovenal bereiken we twee voordelen in één keer: een goede bescherming van de woning en de leefruimtes -zonder de bereikbaarheid per mobiele telefoon op te hoeven geven(*)- en de best mogelijke bescherming van de slaapkamers, zonder de vele inspanningen die nodig zijn, zou de beschermende laag zich enkel daar bevinden.

Dit type afscherming wordt al sinds 2017 toegepast en heeft uitstekende resultaten behaald met de vorige mobiele radiosystemen. Met name in bebouwde gebieden waar al extreem hoge stralingsniveaus kunnen worden gemeten door directionele straalverbindingen. Hier kunt u dus zien hoe goed dit soort afscherming zal werken in verhouding tot de verwachte 5G.
Op dit moment is dit de beste manier van aanpassen aan de nieuwe 5G mobiele telefonie standaard. Beter kan het niet….

Stap 1. Het huis inpakken

Om de normale leefruimtes in huis zoals de woonkamer, de keuken en eventuele werkruimtes tegen 5G-, LTE- en GSM-straling te beschermen, kan men het huis het beste met GPA-afschermingsgaas inpakken. Het GPA gaas is gemakkelijk en snel aan te brengen. Ook kan het gebruikt worden als pleisterweefsel voor buitenpleisterwerk, en is het gemakkelijk onder dakpannen te installeren.

Stap 2. De slaapkamer(s)

De slaapkamers en de 8 uur nachtrust staan nog steeds centraal. Bij 2-fasige afscherming kan nog steeds de T98 afschermingsverf eenvoudig tweelaags worden aangebracht.
Als men het zonder stap 1 zou willen doen, zouden deze uitgaven een veelvoud hoger zijn, aangezien de afscherming voor 5G veel sterker moet zijn. Bovendien gaat het afgeschermde woongedeelte verloren omdat de eerste fase zou ontbreken.

Op deze manier verliest 5G het van de afscherming en creëert u een rustig toevluchtsoord binnen uw eigen vier muren.

* De eerste laag, de eerste barrière, is doorgaans niet afdoende om een mobiele telefoon zijn ontvangst weg te nemen. (Zoals we schreven is de eerste laag van afscherming goed voor ongeveer 90% demping van de straling van zendmasten voor mobiele telefonie.) Houd hierbij in gedachten dat een mobiele telefoon met (zeer) weinig ontvangst toe kan.

(Origineel artikel van Geovital.)